Dylan Suomeksi – Bob Dylan in Finnish

Yhdysvaltalainen laulaja-lauluntekijä Bob Dylan täyttää 75 vuotta toukokuun 24. päivä tänä vuonna. Nippu nimekkäitä suomalaisartisteja haluaa kunnioittaa tätä yhtenä kaikkien aikojen merkittävimpänä pidettyä lauluntekijää julkaisemalla albumillisen Dylanin kappaleita suomeksi laulettuna. Levyllä mukana ovat Anssi Kela, J. Karjalainen, Paleface, Mariska, Mika Kuokkanen & Ninni Poijärvi, Jukka Gustavson, Pelle Miljoona, Eero Raittinen & Tero Pulkkinen, Aija Puurtinen & Esa Kuloniemi, Heikki Silvennoinen, Kauko Röyhkä ja Wentus Blues Band. Kaikki tänä vuonna nauhoitetun levyn kappaleet ovat uusia versioita, joskin muutama teksti on nähnyt päivänvalon jo aiemmin eri versioina.

Kuuntele näytteet levyn kappaleista täältä: https://www.youtube.com/watch?v=F3XXqm3q_4Y

Albumin housebändinä toimii tänä vuonna 30-vuotisjuhliaan viettävä Wentus Blues Band, jonka basisti Robban Hagnäs on myös levyn tuottaja sekä Dylan suomeksi –levyn alullepanija. Monissa liemissä keitetty Wentus Blues Band on sikälikin oiva valinta tulkitsemaan Dylania, että yhtye on tehnyt yhteistyötä useammankin Bob Dylanin kanssa soittaneen muusikon kanssa. Wentus Blues Band on kiertänyt niin Dylanin bändissä soittaneen ex-Rolling Stones –kitaristi Mick Taylorin  kuin  Dylanin bändiin vuosia kuuluneen Duke Robillardin kanssa. Lisäksi yhtye on käynyt Dylanin 60-ja 70 –lukujen taitteen luottobändin The Bandin Levon Helmin luona Woodstockissa äänityssessiossa vuonna 2010.

Dylan suomeksi –levy ei syntynyt hetkessä. Levyn tuottaja Robban Hagnäs sai idean viisi vuotta sitten järjestäessään Dylan-tribuuttikonserttia Tavastialle. Sen jälkeen on haasteita riittänyt. Kuka uskaltaa kääntää? Kuka uskaltaa esittää? Tai tehdä molemmat? Myös lupien saamisessa riitti haasteita. Muun muassa suomennokset piti englannintaa Dylanin lakimiesten arviointia varten. Mutta nyt kaikki on kunnossa ja Dylan suomeksi ehtii kauppoihin parahiksi mestarin syntymäpäivän alle.

”Dylan on merkittävin elossaoleva poplyyrikko. Gurujen guru, joka on muovannut tietoisuuttamme jo kuudella vuosikymmenellä. Ilman Zimmermania ei olisi Hectoria, Juicea, Davea eikä – meitä – heidän opetuslapsiaan. Dylan is the gold standard. “  kommentoi Paleface Dylanin merkitystä.